duminică, 1 martie 2015

Roman - Capitolul 10






CAPITOLUL 10


A rămas în peşteri alte câteva zile, primea de la acel tânăr pietre, pietre pline de trecut şi adevăruri. Îl îngrozeau acum minciunile cu care regii, împăraţii şi preoţii îşi manipulau popoarele. Înţelegea ce minte perfidă reuşise să aşeze oamenii pe categorii, ce minte abjecta îi învăţase să îşi revendice o apartenenţă, să susţină cu tărie “adevărurile” unei comunităţi ce tindea să devină închisă. Se întrebă ce se mai putea face, dar îşi răspundea cinstit că nimic. Iubirea nu mai avea valoare, nici libertatea. Şi îşi dădea seama că cei mai înrobiţi şi mai slabi erau tocmai cei bogaţi şi puternici. Depindeau atât de mult de starea lor socială şi materială, încât nu aveau curajul să mai simtă ceva. Erau atât de lipsiţi de lumină în viaţa lor întreaga, erau atât de singuri. La ei veneau supuşii, veneau duşmanii, veneau doar cei care voiau să le ia ceva, niciodată prietenii care să îi iubească. Într-o lume ca asta, uneori tatăl îşi omora fiul, fiul îşi ucidea tatăl și mai des, totul era doar bun circulant, capital. Niciodată nu conta onoarea sau adevărul. Puţini erau cei liberi până la urmă, puţini mai puteau face ce voiau cu viaţa lor, puţini mai iubeau adevărul.
Stând acolo învăţase cumva să anticipeze timpul scurs, îl ajuta mult şi faptul că în miez de noapte se gândea, simţea gândul acelui suflet în existenţa căruia credea acum cu toată fiinţa lui. Ştia că acum e dimineaţă, ştia că urmează să primească vizita tânărului, învăţase să le anticipeze prezenta, şi lui şi Lupului. Purta în suflet atâta cunoaştere şi atâta pace… Se simţea bătrân ca munţii, dar se mişca tot mai agil, simţea ca trupul îi e mult mai uşor, parcă devenise imponderabil! Dacă la început amorţea repede pe laviţele tăiate în stâncă, acum putea sta nemişcat ore în şir, fără să simtă nici cea mai mică amorţeală.

- Bună dimineaţa!!
- Bună dimineaţa, Bucure! E o zi mare pentru tine, o să pleci de aici, am venit să-mi iau rămas bun, nu ştiu dacă ne vom mai revedea vreodată. Voi fi în gândul tău, dacă vei avea nevoie de un sfat sau vei vreau să vorbim, închide ochii şi gândeşte-te la mine.
- Mulţumesc mult pentru tot! Nici măcar nu îţi ştiu numele!
- Nu am un nume, Bucure, cei ce intra aici nu au nume şi trecut, asta e preţul real al nemuririi. Eşti fericit că te vei putea bucura de moarte, ca într-o zi inima ta va înceta să bată. Fă în așa fel ca în ziua aia, inima ta să fie îndrăgostită şi fericită. Să nu laşi niciodată ura să intre acolo! Cel ce urăşte devine rob al urii, robii se vând mereu de la unul la altul, odată robit de ură îl vor robi şi patimile, şi neîmplinirile, şi toate celelalte urâciuni ale lumii. Iubeşte-te pe tine, iubeşte-ţi libertatea, şi abia apoi dă iubirea asta tuturor celor din jur. Află de la mine că iubirea nu răneşte niciodată şi nici nu suferi din iubire. Iar dorul e mereu dulce, doar blazarea doare sincer. Eşti un om liber, Bucure, rămâi aşa!
Şi-au strâns mâinile în tăcere, apoi tânărul a plecat, uneori cuvintele nu îşi mai aveau rostul. Omenirea pierduse atât, tocmai pentru că s-a bazat pe cuvinte. Orice cuvânt rostit, generează un altul, drept comentariu, apoi un altul drept erata şi tot aşa, până se ajunge într-o beţie absurdă de cuvinte, care să nu mai spună nimic. Cuvântul i-a fost dat omului să îşi imparteseasca trăirea, nu să ţină loc acesteia, acum toată limbuţia umanităţii nu genera decât ipocrizie, nimeni nu mai simţea, însă toţi cântau sentimentele. Iubirea era și mai nedreptăţită, puţini o mai trăiau, erau însă atât de mulţi cei ce o declarau. Acum, în întuneric şi atemporalitate, înţelegea că ultimă lecţie şi valoarea cuvântului! Ştia că poate spune lumii întregi “te iubesc”, dar pe tonuri atât de diferite, cumva iubea copiii, altcumva munţii, părinţii sau prietenii. Dar, cel mai aproape de sens, iubea acel om cu care vorbea atât de mult şi pe care e posibil să nu-l întâlnească niciodată.
Urma flăcările pâlpâinde ale galeriilor, spera să îl ducă la Lup să îşi ia rămas bun și de la el, dar se trezi undeva pe Brâna Caprelor, erau fantastice aceste tuneluri, acolo unde cu câteva secunde era un tunel, acum era o piatră tare şi răcoroasă, umbrită. Încerca să se întoarcă, dar deja muntele îi era închis, ştia asta. Se simţea ca un alungat din paradis, lumina zilei părea orbitoare, nu reuşea să îşi ţină ochii deschişi, simţea doar o strângere de inima ce îl făcea să plângă. Auzea bătaia vântului, auzea cum cad pietre sus pe Bucsoi, probabil erau turişti, auzea în depărtare motorul unui avion cu reacţie. Revenise la lumea cunoscută, dar îl durea decizia asta, gustase din taina nemuririi, gustase din liniştea cunoaşterii, acum era iarăşi singur. Îi venea în minte acea melodie a lui Whitesnake – Here I go again. Simţea că iarăşi trebuie să umble singur ca un hoinar. Sună acasă, toată lumea îl caută de o săptămână, va fi greu să dea explicaţii, dar nu îşi făcea griji acum, îi anunţase că e în regulă, se va gândi pe drum o explicaţie plauzibilă. Era puţin până în prânz, urca grăbit spre Bucsoiu Mare. Ajuns în şeaua dinte vârfuri privea în jos la Valea Morarului, privea în depărtare peretele Costilei, vedea vârful releului, vedea valea verde şi casele oamenilor. Îi părea atât de departe umanitatea mică, cu biserici şi reguli, cu mici meschinării, i se părea că este însuşi Zeus în albul Olimp.
Decise să coboare pe Balaur, mergea atent pe creasta plină de pernuţe de iarbă. Erau riscante, poteca făcută de puţinii turişti şi de capre se pierdea adesea în aceste mici capcane înierbate. Puteau fi foarte periculoase şi ştia asta. Se opri o clipă, undeva pe creastă, erau flori de colţ, erau multe, mici şi albe. Se gândea la iubirea lui, firavă că floarea de colţ, dar era fericit, puţini vedeau flarea de colţ acolo sus pe stâncă, ştia că la fel de puţini puteau iubi statornic o viaţă întreagă. Era un mare norocos, sau poate cineva îl veghea tot timpul!
Din creasta vedea valea adâncă a Bucsoiului, simţea o prezenta, se întrebă dacă e Lupul sau Mihai, mergea, însă, mai departe, oricare dintre ei ar fi fost, urmau să se întâlnească. Ieşea din jnepeniş şi începea poteca printre copaci, când în zări pe Mihai.
- Salutare, prieten drag!
- Noroc, Bucure! Faină zi de plimbare!
- Faină de tot, e tare plăcută lumina zilei. Afară de asta e o zi superbă. Ce a mai fost zilele astea prin munţi?
- Mai nimic, e sezon şi e plin de fraieri. Mulţi cu probleme, mai ales pe Jepii Mici, dar pe aia nu-i bag în seamă, urca cu o bluză de trening şi o cameră foto! A, să nu uit, o borsetă mare în jurul şoldurilor. Nu-s oamenii cu care să schimb amabilităţi. Lasă-i în plata domnului. Tu cum te simţi acum?!
- Ce să zic?! Mă simt bine, ciudat, cum mă simt de atâtea luni de zile, aflu multe, înţeleg o parte, altele încă nu, voi analiza acasă după un timp, în tihnă. Dar pe ansamblu mă simt bine şi sunt fericit
- Păi, cu aşa iubita???
- De ce pui sare pe rană?! Ştii că e o iubită imaginară!!
- Ai grijă, dacă vei gândi prostia asta, o poţi pierde!! Nu e deloc imaginară, dacă te ajută, v-am văzut în poiană. Am plecat repede, ştiam ce veţi face, dar să ştii, a fost acolo cu tine. Există, şi tu ştii prea bine, poate nu o să vă vedeţi o vreme, poate nu vă mai vedeți niciodată, nu ştim niciunul ce va aduce ziua de mâine, dar să nu te gândeşti, nici măcar o clipă, că e cineva imaginar. Nu ai aflat acolo sus?! Întreabă sincer, afla adevărul şi crede în adevăr.
- Ştiu, am înţeles imperativul, Mihai. Şi chiar am început să cred! Încă mi se pare ciudat totul, dar cred!
- Să nu faci greşeala pe care o fac toţi, crede şi nu cerceta! Mai întâi, întreabă-te!! Mereu răspunsul e în întrebare, nu există un adevăr abstract şi independent de întrebare! Când nu eşti sigur, nu crede, verifică. Doar când eşti convins crede, Bucure. Iar în povestea asta nu crezi încă suficient şi e păcat. Poate nici nu ai găsit răspunsurile toate, dar ai curajul să te întrebi pe tine însuţi.
- Ştii, aş crede, doar că până la urmă ea nici măcar nu mă cunoaşte!
- Te cunoaşte mai bine decât crezi, te cunoaşte înainte de a şti de existenţa ta. Şi să ştii că te aşteaptă. A fost cu tine…
Era ciudat totul, credea că totul este rodul minţii lui, acum Mihai îi confirmă o realitate. Simţea că nu mai are răbdare până la miezul nopţii, timpul părea prea lung până când îi va spune că e convins că o va iubi toată viaţa. Simţea căldura în suflet, simţea acei fluturi zburând prin stomac, grăbea pasul, nu îi mai pasă de bolovanii sau crengile care îi zgâriau gambele! Abia aştepta…îi era al naibii de dor. Simţea dorul acela pe care doar la lumina arzătoare a soarelui îl poţi simţi, simţea dorul unui om viu, al unui simplu muritor. Nu-i mai pasă de armonia peşterii, nu îi mai pasă de învăţăturile înţelepte ascuse pe acele pietre vii. Acum iubea, aşa cum ştia că nu mai iubise, iubea şi chemă la el un suflet. Era un drum greu şi anevoios, era un drum plin de piedici, dar avea credinţă că va ajunge, fie şi o singură dată în viaţă, să o privească în ochi şi îi spună simplu şi sofisticat, timid şi ferm: “te iubesc!”
Erau în Poiana Bujorilor, ştia că urmează să îşi ia rămas bun şi de la Mihai, era o strângere de inimă, îl plăcea, dar ştia că de acum încolo drumul lui va merge singur, va fi drumul care îl va duce mereu către aceeaşi şi aceeaşi iubire,va rătăci pe acel drum până în ziua fericită în care se vor întâlni. Ştia că va veni acea zi.
- Ţi-am promis că într-o zi îţi voi spune povestea mea. Hai să stăm puţin.
Bucur tăcea, era îmbujorat ca un copil, bău cu guri mici apă, apa rece de munte. Nu mai mâncase de atâtea zile, dar încă nu-i era foame. Mihai continuă:
- M-am născut la Predeal, Bucure, trăiam într-o casă nu foarte mare, eram eu, mama şi fratele meu. Tatăl era militar şi era mai mult plecat, îl vedeam seara doar dacă făcusem ceva rău la şcoală. Rareori petreceam duminicile împreună. Mama îl venera, el era mândru de munca lui, noi cred că eram doar accesorii, să dea bine la dosar. Eram adolescent în anii ’60, pe atunci dosarul de cadre valora o avere, decidea destinul fiecăruia şi al generaţiilor următoare. Era militar, trebuia să aibe un dosar impecabil. Eu iubeam munţii, fratele meu iubea electronică. Fugeam de-acasă şi urcăm pe Susai cu câţiva colegi, iubeam pajiştile înverzite. Ajunsesem un mic golănaş alpin, să zic aşa, mă ştiau cabanierii, mă ştiau alpiniştii, eram răsfăţatul tuturor. Tata insista să urmăm carierele militare. Pentru fratele meu era uşor, era un conformist şi un elev foarte bun, eu eram un rebel, nu îmi plăcea să fiu în rând cu ceilalţi, uram uniforma de elev, iubeam pantalonii trei sferturi şi puloverele de lână cu care urcăm pe munte. A trebuit, însă, să mă supun şi am urmat liceul militar din Brează, au fost patru ani îngrozitori. În toată acea porcărie doar gândul la vacanţele de la Predeal, doar gândul la crestele înzăpezite mă făcea să rezist. Dar m-am adaptat, am terminat al doilea din clasă pentru că ghinionul a făcut să fiu coleg de clasa cu băiatul unui general de la marele stat major, lua doar 10, chiar şi la sport, deşi avea 100 kg şi arata ca un elefant. Îmi plăceau artele marţiale, ajunsesem în 4 ani la centură maro în karate tradiţional, eram mobil şi plin de energie. Am dat examen şi am făcut academia militară de la Sibiu, la vânători de munte. Apoi am intrat la o unitate specială de vânători. Eram îndrăgostit de munte, după ce am ieşit ofiţer, am încercat să iubesc, din păcate au fost doar câteva relaţii, terminate repede, nu reuşeam să mă desfac din atracţia munţilor. După un timp m-am consolat cu ideea că voi fi singur, ca nimeni nu va reuşi niciodată să mă iubească şi, mai rău, că nu voi iubi pe nimeni. Eram cel mai bun dintre toţi în unitate, am avansat repede locotenent major, apoi căpitan. Tatăl meu era mândru de amândoi, fratele meu intrase în Securitate, la serviciul tehnic. Într-o seară de septembrie eram în refugiu la Costila. Dimineaţa la 5 făceam înviorare, apoi cu un rucsăcel mic în spate şi o coardă mare pe umeri am pornit împreună cu un bun prieten spre peretele Văii Albe, urma să facem Fisură Albastră. Cu doi ani în urmă, făcuse premieră la traseul 1 Emilian Cristea, se spune că de fapt niciodată nu a trecut surplomba, ca de fapt de sus s-a făcut rapel pentru un piton băgat la fix cu câteva zile înainte de premieră şi premiera s-a făcut pe 23 august. Auzise și Bucur povestea, circula într-o vreme, se îndoia însă că un om cu verticalitea lui Emilian Cristea ar fi făcut așa ceva. Povestea era simplă, se spune că încercase în mai multe rânduri să traverseze tavanul surplombat, dar de fiecare dată la ultimele două lungimi de coardă clacaseră și, pentru că premiera traseului devenise deja sarcina de partid și de stat…se pare că un tovarăș a propus ca acolo să se fie montat un mic piton care să permită traversarea și implicit ieșirea din surplombă. Era o simplă poveste cu siguranța, puțin invidioasă și sigur nedreaptă.
- Nu mai contează, ce-a fost, a fost, noi ştiam că vrem să facem Fisură şi urmează să stăm agăţaţi de o stâncă de 400 metri minimum 14 ore. Mai erau două, trei lungimi, era seara târziu şi eram frânţi de oboseală, iar în clipa aia s-a produs ceva ciudat, în brâu a apărut un lup, era mare şi alb, acum îl cunoşti şi tu. Eram speriaţi, nu puteam rămâne pe perete chiar şi asiguraţi, pe brâul acela întâlnirea cu un lup putea fi fatală. Ne privea şi, pe măsură ce îi priveam ochii calzi şi umani, simţeam cum prin mine trece o energie nebănuită. Parcă stânca era tot mai albastră, bănuiam că e efectul amurgului. Brusc, mâna mi s-a lipit de stâncă, era o stâncă fierbinte, nu puteam dezlipi palma de piatră. După câteva minute m-am desprins şi am început să urc cu viteză, parcă eram pe scară. Sorin era extenuat, eu, în schimb, râdeam şi eram fericit, ultimile lungimi am fost cap de coardă, eram deja în brâu, filam coarda de cânepă şi eram plin de energie. Am rămas amândoi în seara aia în brâu, speriaţi de revenirea Lupului. După câţiva ani am primit ordin să mă prezint la Statul Major, la Bucureşti, prima imagine a fost tare neplăcută, fostul coleg de clasă era şi el căpitan, mult mai gras şi mai neplăcut la vedere. Mi-a întins o mână umedă, transpirată, i-am spus unde am treabă şi a rămas că, după ce rezolv, să ieşim la o bererie. Speram să găsesc un pretext şi să îl refuz, nu aveam să-i reproşez ceva concret, poate doar faptul că eram mereu pe locul doi, deşi toţi mă respectau ca şi cum aş fi fost pe primul loc. Pur şi simplu nu îmi plăcea, atâta tot. După câteva minute, eram într-o Dacie albă cu numere de armată, lângă un maior de la DIA şi un căpitan de la batalionul special de la Buzău. Am mers într-o clădire din spatele Inspectoratului General de Miliţie de pe Ştefan cel Mare, era celebra clădire Tonola, aparţinea Securităţii şi ştiam că acolo lucrează fratele meu. Mă înstrăinasem de el şi de părinţi, muntele era până la urmă cea mai puternică chemare. Am intrat într-un birou mare în care erau câţiva “tovarăşi” îmbrăcaţi la costume gri, în cămăşi chinezeşti, era supremul elegantei în acea perioadă. A fost o întâlnire scurtă, urma să fac parte dintr-o echipă specială de cercetare a Bucegilor, nu ştiam ce căutam. Aveau nevoie de un alpinist valoros şi nu puteau apela la niciun civil, eu urma să caţăr munţii, să conduc acea echipă. Erau, în mare parte, oameni de treabă, inteligenţi, cu două excepții, unul era evident reprezentantul partidului, tovarăşul nu urca munţii, aştepta rapoarte amănunţite în vreme ce el petrecea cu tovarăşele studente de la geologie prin cabane. Celălalt era un securist paranoic şi rău cu toată lumea. Vorbea puţin şi mereu punea doar întrebări. Avea un ton rău, interpeta totul după bunul plac. Dacă pe aparatcik îl ignorăm, pe securist îl uram sincer, eram cel mai fericit când îl taram după mine prin diverse râpe. După o vreme am aflat ce căutăm, era vorba de tezaurul brancovenilor ascuns într-o peşteră secretă din Bucegi. Am explorat toate grotele, am trecut dincolo de Altar în Ialomicioara, am urcat Horoabele, nu găseam nicio grotă, deşi aparatele toate ne arătau goluri sub tot Platoul. Trecuseră deja trei ani, nu făceam altceva decât să umblăm iarna şi vară pe aici. Auzisem şi de câteva incidente stranii, alpinişti ajutaţi de un bătrân misterios, îmbrăcat ca acum 2000 de ani, apariţia unui lup alb, apariţia unor zone puternic radiante, alte fenomene stranii, mişcări seismice inexplicabile. La un moment dat, a fost cu noi în echipa şi un teolog. Mă rog, ideea era clară atunci, Tovarăşu’ părea că se ticnise. Toate până într-o zi, când în mod total inexplicabil în Valea Priponului am pătruns într-o galerie de care nu ştia nimeni, era o galerie cum deja ştii, tăiată perfect, luminată de lumina aceea vie albăstruie. Am pătruns toţi într-o sală cu laviţe, eram doar trei în echipă. Am stat acolo 24 de ore, nu am găsit pe nimeni, am dormit cred jumătate din timp, apoi am ieşit la fel de inexplicabil cum am şi intrat, doar că în partea cealaltă a muntelui, în zona 7 Izvoare. Era prima experienţă de genul ăsta. Am stat apoi închişi într-o casă conspirativa două, trei săptămâni cred. Ne interogau pe rând, securişti, paranormali, tot felul de idioţi. Nu aveau ce scoate de la noi, eram speriaţi şi habar nu aveam ce se întâmplase, nu înţelegeam oricum nimic cu toată strădania. După asta ne-au lăsat în pace, am mers deghizaţi intru-un grup de studenţi am săpat în Valea Priponului, am dinamitat, cădeau doar pietre, nu înţelegeam nimic. Într-o zi de iarnă am urcat cu toată echipa, erau tot mai narabdatori să descopere ceva. Era în 1982, ţin minte şi acum ziua, 7 februarie, o parte din echipă incă mai săpa în Valea Priponului, cealaltă explora zona 7 Izvoare, zăpada era tare, acoperise toate săritorile, căutam înfriguraţi o soluţie, eram aproape de creastă La Pietriş, acolo unde se termină brâul Costilei, când a pornit iadul, de sus au plecat tone de zăpadă zgomotoasă. Am închis doar ochii şi am aşteptat să se termine mai repede, urcăm de ani de zile pe munte, ştiam că într-o zi voi muri aici, nu îmi doream să mor de bătrâneţe, de boală sau în cine ştie ce accident stupid, nu mă aşteptam să fie chiar în acea zi, dar eram pregătit. Nu credeam în Dumnezeu în sensul iudeo-creştin, nu eram nici ateu, era la modă materialismul pe atunci. Am rostit o rugă în minte, ştiam că voi muri, apoi am auzit un urlet de lup, un urlet care m-a îngrozit mai tare ca zgomotul asurzitor al avalanşei. Am simţit doar ochii grei şi negrul din faţa lor, eram împăcat. M-am trezit într-un loc cald, când am deschis ochii eram într-o mare albastră ca cerul, stăteam pe o laviţă tare de piatră. Toţi ceilalţi muriseră, nu o să găseşti nicăieri cruci pentru ei, puţină lume ştia de existenţa acestei misiuni. Am stat acolo câteva luni bune, am trăit în peştera mâncând din acele merişoare pe care cred că le ştii acum. Acolo, în armonia aceea primordială m-am întrebat ce vreau de la viaţa asta atât cât va mai fi. Şi am aflat că nu mai vreau să cobor niciodată din aceşti munţi. M-au căutat atunci, mă caută încă, misiunea căutării tezaurului a continuat, încă mai ajung maşini ciudate pe platou, încă mai intra pe vai turişti dubioşi cu alură de militari. Ştiu ce caută, când sar calul Lupul le mai dă şi lecţii, ştii elicopterul acela căzut cu ceva ani urmă. Nu au avut de ales, au dat ştirea pe toate canalele, au dat vina pe nişte turbulenţe. În fine, nici noi, nici ei, nu vrem publicitate. Nimeni nu va intra în acele galerii cu dinamită, Bucure, acolo intra doar dacă sunt chemaţi de Lup, doar dacă au sufletul curat. De atunci bântui prin munţii ăştia, nu te mira, nu-s bătrân, nici tânăr, am 65 de ani.
Arata, însă, ca unul de 40, părul alb îl trăda puţin. Ar fi vrut să îl întrebe atâtea, dar era fascinat de poveste, era fascinat că indiferent unde ar fi oamenii, mai devreme sau mai târziu aud urletul Lupului. Încerca să înţeleagă, totuşi, care este rolul lui în povestea asta, nu se va lămuri niciodată, nu înţelege ce vocaţie ar trebui să urmeze. Şi apoi de ce să vorbească de vocaţie, de destin, de ce foloasea aceste cuvinte mari, de ce trebuia să aibe idealuri măreţe? Cât de puţin îi trebuie unui om să fie fericit, ajunge să se iubească pe sine şi să iubească un alt spirit care să îl completeze perfect. Se gândea la câtă energie a irosit în ani de zile ca să îşi dea acum seama de inutilitatea tuturor obiectivelor lui! Ce realizase? Nimic, afară poate de copii, suflete care apăruseră oricum pentru că aşa trebuia să se întâmple, nu pentru că el ar fi făcut vreun efort. Tot ce visase în timp îl durea acum, toată solitudinea, toate speranţele năruite. Îl invidia pe Mihai, îşi găsise până la urmă un scop în viaţă, aflase menirea lui pe acest pământ, hoinărea munţii solitar ca un lup. A avut curajul să rămână acolo, izolat poate, dar în lumea lui perfectă, a avut curajul să moară pentru toţi ceilalţi, să moară pentru oraşul zgomotos. I se părea, totuşi, un gând egoist şi imposibil, nu şi-ar fi permis niciodată să rămână acolo, deşi poate îşi dorea, avea responsabilităţi, erau atâţia oameni care îl aşteptau. Se ură acum pentru că mereu a fost omul datoriei, omul care renunţă mereu la sine însuşi pentru a da totul celorlalţi. Şi la ce i-a folosit, marea majoritate a tratat bunătatea şi onorea drept prostie, trăia într-o lume în care iubirea era considerată slăbiciune, în care respectul era ceva desuet. Nu avea decât să coboare trist, să înţeleagă până la durere ce înseamnă alungarea din paradis, adevărata alungare, să înţeleagă că naşterea e de fapt doar ruperea brutală dintr-un trecut paşnic şi armonios. Aflase atâtea şi se simţea totuşi un învins, nu avea aerul unui iniţiat în ceva, mai degrabă era împovărat de propria lui inutilitate. S-au despărţit simplu cu două vorbe şi o strângere de mână, erau fiii aceloraşi munţi sacri, erau până la urmă discipolii aceluiaşi spirit drept şi luptător. Ştia că pe umerii lui uşor aduşi acum, se afla acum povara unui destin. Cobora încet către civilizaţie, nu voia asta, dar nu avea de ales, era dator să se întoarcă.
Cei de acasă l-au întâmpinat cu puţine cuvinte, ştia că ceva din chipul lui îi intimida, ştia că arata schimbat şi că cei dragi vor percepe imediat asta! Nimeni nu întreba nimic, copiii îl îmbrăţişau cu drag, îl strângeau cu dragostea de care doar copiii pot fi capabili, îi sărută pe rând. Simţeau, însă, că ceva s-a schimbat la el, îl simţeau mai puternic şi poate mai distant. După o vreme, târziu în seara, a aprins un foc mare în grădină, flăcările lui jucau vesele, uneori ieşeau scântei ce se ridicau sus în aerul cald al serii de vară, erau aşezaţi toţi în jurul focului şi râdeau. Cu voce gravă a început să le spună povestea lumii aşa cum o aflase acolo sus pe munte. Cei mici îi sorbeau cuvintele, erau fascinaţi de tot ce auzeau, apoi focul era superb şi în jur se auzeau doar pocnetele flăcărilor şi glasul greierilor. Nu ştia dacă cei mici vor înţelege tâlcul povetii acum, nu conta prea mult, le-o va repeta toată viaţa până o vor înţelege, până vor înţelege că tot ce rămâne peste timp e doar libertatea. Era deja târziu, se apropia miezul nopţii şi copiii au plecat la culcare, încă mai aruncă lemne subţiri pe jarul încins. Privea la flăcări, acum avea timp pentru el, putea reflecta în liniştea grădinii pe care o ştia atât de bine. Era acasă şi îşi putea aşeza gândurile. Celor mici le plăcuse povestea, ştia că spusa frumos va plăcea şi altora. Închise ochii şi peste câteva clipe se văzu în camera pe care o ştia deja.
Era tot blondă şi frumoasă, întinsă în pat, citea dintr-o carte, tresărise exact când apăruse el.
- Bine ai venit iubitul meu, te aşteptam!
- Mi-a fost tare dor de tine, mi-ai lipsit atât de mult!! Mă bucur că mă primeşti acum în viaţa ta!
Simţea că îi e atât de greu să vorbească, iubea până la sufocare, iubea aproape cu durerea de a-şi fi pierdut gândurile. Poate că tocmai asta face iubirea adevărată, te face să pierzi şirul logic a gândurilor, al acţiunilor, poate crea prezent şi viitor prin forţa cu care subjugă şi eliberează în acelaşi timp sufletul. Nu putea decât să îi simtă organic prezenta. Ştia că fizic se afla în grădina lângă un foc, ştia că ea e acasă, dar aici, acum, erau împreună. Stăteau de ore bune în tăcere, se priveau în ochi şi atât. Știau că atunci, demult, când sufletele lor încă erau substanţa din marele creator, au fost pereche, ştia că le-a fost dat să se întâlnească, fie şi măcar o singură dată, fie şi întâmplător. Erau aproape și, totuși departe, dar nu simţea disperare, nu simţea frustrare! Iubea ca şi cum ar fi fost aievea, ştia că de ce va face acum depinde întreg viitorul său! Şi mai ştia că trebuie să tacă şi să nu ceară nimic în plus decât primise deja. Se sărutau lung, mâinile se mângâiau, se regăseau părţi ale aceluiaşi întreg. Iubirea asta îi făcea să rămână suflete, să aibă ce aduce la marea întâlnire cu Creatorul. Viaţa căpătase sens într-o lume în care iubirea rămânea o slăbiciune. Înţelegea drama lui Mihai, a lui şi a altor multe suflete, erau incapabili să iubească, să iubesca acel suflet pereche hărăzit pentru viaţa asta încă de la naştere. Erau incapabili să sacrifice vanitatea pentru linişte, erau incapabili să înceteze să mai caute, erau orbi și nu vedeau că au găsit deja. Asta făcuse Mihai, iubise muntele, dar muntele nu îl putea face complet, nu îl putea face să rămână peste timp un suflet, doar iubirea poate face asta. Privea femeia din faţa lui, îmbrăcată cu acelaşi tricou atât de drag, îi privea ochii în care ştia că se pierde pe sine, îi venea în minte acel cântec “always, somewhere”, ştia că mereu, undeva, vor rămâne ca acum! Într-un târziu a vorbit, îi spunea ce aflase acolo în peşteră, îi spunea despre lumile vechi demult dispărute, îi spunea totul în vreme ce ea ascultă fascinată. Privea mâinile cu unghii îngrijite, privea degetele fine care îi mangaiaiu degetele scurte şi puternice, privea încheietura fină. O privea surprins de armonia trăsăturilor, înţelegea că nu doar iubirea o făcea să fie perfectă, ea însăşi era o fiinţă deosebită. Îl atinse cu degetele lungi pe obrazul încă palid, simţea cum degetele ei îl ard, simţea cum fiecare atingere parcă durea, era regăsirea armoniei primordiale, netulburată de gânduri omeneşti meschine. Se regăseau într-o iubire altruistă şi generoasă. Plecă aproape de dimineaţă, adormise în braţele lui în vreme ce îi mângâia părul, respira atât de calm, dormea aşa frumos, ar fi rămas o viaţă aşa. Acum nu se poate, dar ştia că va veni şi o zi în care nu va mai pleca, ziua în care va rămâne pentru o viaţă să adoarmă în braţele lui.
Focul devenise jar mocnit, simţea aerul umed , nu mai vedea stelele, era inorat, adia un vânt uşor şi răcoros. Spre munte se zăreau fulgere albastre care brăzdau cerul, aceiaşi lumină pură ca în peşteră. Urma să plouă, dar nu conta prea mult, se simţea complet şi fericit. Primele picături l-au surprins puţin, erau fierbinţi că aerul canicular al verii, apoi au început să curgă stropi reci, stropi care spălau parcă tot. Tăciunii sfârâiau acum sub efectul ploii, îi venea să danseze ca un şaman în jurul unui foc ce urma să moară, totul era asemenea patimilor şi furiei din el, toate urmau să moară acum. Nu mai păstra nimic din cel ce a fost, era doar un om liber, fără nimic altceva decât credinţa într-o iubire pe care îşi dorea să o merite, ploua şi era ud până la piele. Era un om fericit într-o ploaie torenţială de vară.